Otok Cres največji otok na jadranu

image

Cres je največji hrvaški otok, ki se nahaja v zunanji vrsti kvarnerskih otokov in ima danes približno 3000 prebivalcev. Upravno in turistično središče otoka je mesto Cres, številna druga naselja pa se nahajajo ob obali ali v višjih predelih. Naselja ob morju ponujajo doživetja na plažah s čistim morjem, medtem ko so na višjih legah polne čudovitih naravnih pokrajin, sprehajališč in pohodniških poti. Kraji, ki so ob mestu Cres znani kot turistična naselja z bogato ponudbo, so Beli, Lubenice, Martinšćica in Valun.

Otok Cres ima bogato zgodovino. Naseljen je bil že v kameni dobi, o čemer pričajo ostanki, najdeni v špilji Jama na južnem delu otoka. Prvi znani prebivalci otoka so Liburni, ki so se naselili od 7. stoletja pr.n.št , kasneje pa so na otok prišli Grki. Cres najde svoje mesto celo v grški mitologiji v eni izmed zgodb z Jasonom in Argonavti, kasnejši prihod Rimljanov pa bo otok le še okrepil kot pomorsko in trgovsko središče. V srednjem veku in v poznejših letih se bo oblast nad Cresom menjala med Benečani in Avstrijci. Med znamenitostmi lahko obiščete številne srednjeveške cerkve, razpršene po vsem otoku. Tudi stara mestna jedra in obzidja so sestavni deli naselij Cres in Beli, ki jih je mogoče razgledati. Palače starega creskega patricija so izjemne zgradbe, povezane predvsem z mestom Cres, v eni izmed njih pa je tudi znameniti creski muzej. Epigrafski spomenik Valunska plošča iz 11. stoletja je dokaz stoletne tradicije glagolice na kvarnerskih otokih.

Turistična ponudba otoka Cres je zelo bogata. Za creske plaže je značilno ohranjeno okolje in neverjetno čisto morje, ki je vedno prva asocijacija obiskovalcev otoka. Plaže se nahajajo v mestu Cres, delu kampa Kovačine, Punta Križi in številnih drugih creskih krajih. Pri številnih plažah in zalivih po lepoti in čistosti morja izstopajo plaža Mali Bok v Orlecu, plaža Valun v naselju Valun in plaža Sveti Ivan v Lubenicah, ki jih je nemška revija Bild uvrstila na 15. mesto lestvice štiridesetih najlepših plaž na svetu.

Ko gre za gastronomijo, lahko na Cresu naredimo prave majhne "gastro poti", saj so v mnogih mestih restavracije in konobe, ki ponujajo odlične lokalne dobrote. Ponudba lokalov prav tako ne zaostaja in v središču skoraj vsakega naselja lahko spijete kavo, osvežilno pijačo ali poskusite kakšno sladico. Dogodki, ki že leta privabljajo turiste na otok Cres, so Dnevi Franeta Petrića, Lubeniški glasbeni večeri, Creski kulturni večeri, Crescendo Music Festival, Bejski tanac, Poletni karneval in različne gastronomske prireditve. Zaradi posebnosti reliefa Cres ponuja različne vodne športe, na voljo so igrišča za nekatere športe, kot je tenis, na drugi strani pa je na voljo veliko pohodniških in kolesarskih poti, ki se nahajajo v naravi.

  • #cres
  • #apartmani
  • #smjestaj
  • #otokcres
  • #plazenajadranu

Namestitev na Cresu

cres, smještaj, otok cres, apartmani cres

Bungalovi C res

60 eur Night
Počitnice v bungalovih v Gavzi, ki se nahajajo na sami plaži
bungalovi cres, rooms cres, apartmani cres, apartment cres

Apartmaji Cres

70 eurNight
Crepsa Cres ponuja veliko izbiro apartmajev in sob v zasebni namestitvi

Zadnje novice

image
Beli Cres
  • 4.8.2020
image
Lubenice Cres
  • 1.6.2020